Femspace

Blog o všech aspektech ženského cyklu. Nejnovější vědecké poznatky, inspirace a rozhovory s odborníky napříč obory.

Jak začít sledovat svůj menstruační cyklus?

Mít přehled ve svém cyklu je navíc užitečné jak pro ženy, které chtějí zvýšit šance na početí, tak i pro ty, které by se těhotenství aktuálně rády vyhnuly. V článku zjistíš, jak začít efektivně sledovat svůj menstruační cyklus a hlavně 3 hlavní důvody, proč se to může vyplatit. 

Přečíst

Menstruační *red flags*: 7 signálů, na které si dát pozor

Menstruace je pro nás ženy takovým pravidelným soukromým reportem, že vše funguje, jak má, nebo naopak může upozornit na určité nedostatky či zdravotní potíže. To je jedním z mnoha důvodů, proč by měl ženu zajímat stav její menstruace bez ohledu na to, zda aktuálně těhotenství plánuje nebo ne. Pojďme si představit 7 varovných signálů, které bys během menstruace určitě neměla ignorovat!

Přečíst

Příběh ženy: Od endometriózy ke vzniku Femvie

Endometrióza bohužel představuje složité diagnostické problémy, příznaky se velmi liší, a často je tento stav chybně diagnostikován jako střevní nebo trávicí porucha. Nejvýznamnějším zjištěním pro mě byla studie (1), která ukázala, že endometrióza byla spojena s téměř trojnásobným zvýšením rizika syndromu dráždivého tračníku, a že více než 1 z 5 žen s endometriózou má syndrom dráždivého tračníku.

Přečíst

6 klíčových živin pro ženy s endometriózou

Endometrióza je zánětlivé onemocnění charakterizované růstem endometriální tkáně mimo děložní dutinu. Tímto zdravotním stavem trpí přibližně 10 % žen v reprodukčním věku po celém světě a mezi nejčastější příznaky obvykle patří silná a bolestivá menstruace (tzv. dysmenorea), bolesti pánevního dna a v mnoha případech také potíže s početím. V minulém článku jsme se věnovaly diagnóze, symptomům a častým mýtům spojených s endometriózou. Dnes se podíváme na význam jídelníčku a na konkrétní mikronutrienty, které mohou průběh endometriózy značně usnadnit. Endometrióza zůstává stále trochu nepochopená, a ani po letech výzkumu není zcela jisté, co bychom měli nejvíce vinit z jejího vzniku. Na rozvoji endometriózy se podílí několik různých faktorů a mezi ně patří: Narušený imunitní systém, který nedokáže odstranit nesprávně umístěnou endometriální tkáň Chronický zánět systému vznikající z dysfunkce...

Přečíst

Jak navrátit menstruaci?

Ztráta menstruace je u žen v reprodukčním věku velmi častou záležitostí. Velmi často se na naše odborníky obrací ženy, právě s touto otázkou. Za problémy s cyklem může stát mnoho faktorů, běžně se však v praxi setkáváme se ženami, které ztratily menstruaci v důsledku nadměrného stresu. Jelikož menstruační cyklus slouží primárně k rozmnožování, pokud se tělo cítí v ohrožení, menstruace je často jednou z prvních funkcí, kterou vypíná. Pokud tě trápí dlouhodobá ztráta menstruace, máme pro tebe pár základních tipů, kterých se můžeš držet:  Výživa. Ze zkušeností víme, že ženy často pro zdraví svých hormonů nejedí dostatečně. Pokud tě trápí dlouhodobá ztráta menstruace, zaměř se primárně na to, aby tvému tělu nic nechybělo. Hodnota potřebné energie je velmi individuální. Pokud tě zajímá, kolik energie potřebuješ konkrétně...

Přečíst