Jak podpořit ženské zdraví v každé fází menstruačního cyklu?

Jak podpořit ženské zdraví v každé fází menstruačního cyklu?


Ve druhém díle rozhovoru si povídáme s průvodkyní funkční a interaktivní výživy Eliškou Hosnedlovou, IHP (Integrative Health Practitioner) a lékařkou a výživovou poradkyní MUDR. Kateřinou Fialovou o potřebách ženského těla během celého menstruačního cyklu. 

V rozhovoru zjistíte, jestli lze konkrétní stravou ovlivnit rovnováhu mezi hormony, které minerály, vitamíny a látky jsou důležité pro každou fázi cyklu a jak podpořit plodnost.

Přečtěte si i první část rozhovoru o střevním mikrobiomu a trávení.

Jaký je váš pohled na tzv. „seed-cycling“? Mohou určitá semínka pomoci upravit hormonální nerovnováhu během cyklu?

Kateřina: Myslím, že je to jemný a zcela přirozený způsob, který může být nápomocný v podpoře zdravé rovnováhy hladin estrogenu a progesteronu. Specifické nutriční složky ve lněných, dýňových, sezamových a slunečnicových semínkách mohou pomoct se snižováním příznaků PMS, zvyšováním plodnosti a stimulací menstruace (pokud chybí) a dalšími příznaky.

Ukazuje se, že zvláště prospěšné mohou být po vysazení hormonální antikoncepce, kdy se objevuje akné, nepravidelná menstruace nebo PMS.

Základem hormonální rovnováhy a zdraví budou ale vždy pilíře, jako je pravidelná a nutričně vyvážená strava, pravidelný pohyb, hydratace, spánek, pobyt v přírodě a na přirozeném světle a u žen hodně často upozaďovaný management stresu. Seed cycling tedy vnímám jako jeden z krásných a jemných doplňků celého přístupu k hormonální rovnováze.


Co byste ženám doporučila v těle doplnit v každé fázi cyklu?

Kateřina: To je trošku ošemetná otázka, protože suplementace dává smysl spíše při dlouhodobějším užívání, ale čistě teoreticky, děleno na týdny asi takto:

  • Menstruační fáze – hořčík, zinek, vitamin C, omega-3, železo + omezení stimulantů jako kofein, alkohol a rafinovaných cukrů, omezit studené jídla a nápoje, dbát na pitný režim.
  • Folikulární fáze – zinek, zdravé tuky, vláknina, probiotika, fytoestrogeny.
  • Ovulační fáze – zinek, antioxidanty, vláknina, ořechy a semínka, podpora trávení.
  • Luteální fáze – zinek, vitaminy skup. B (nebo alespoň B6), omega-3, pupalkový olej a naopak snížit kofein a alkohol, dbát na pitný režim.

Jak mohou ženy, které se snaží otěhotnět, podpořit svou plodnost stravou? Co byste ženám doporučily v těle doplnit?

Kateřina: Tady bude zcela nepopiratelně základním pilířem strava, která bude pravidelná a nutričně vyvážená, bez restrikcí a samozřejmě bez kalorického deficitu.

Tělo musí dostat informaci, že má dostatek a má tedy energii i na reprodukci. Nemluvím o přejídání se, ale o dostatečném energetickém příjmu. U mužů to až tak výrazné není, ale ženu „stojí“ jenom samotná ovulace i několik kilokalorií. A pokud se tělo nachází v deficitu, určitě tento proces nebude podporovat. 

Co se doplňků týče, tak bych to rozhodně řešila i individuálně na základě hodnot mikroživin v krvi, ale ve všeobecnosti nezapomenout na hořčík, zinek, jód, železo, vitamin B6 a D a omega -3

Co byste na závěr ženám rády vzkázaly? 

Eliška: Zapomeňte na diety a neustálé odpírání a raději dejte svému tělu to, co skutečně potřebuje. Oceňujte svoji jedinečnost a nesnažte se tolik zaměřovat na výkon a dokonalost. Naše těla se mění během každého jednoho menstruačního cyklu, proto nemůžeme požadovat, abychom byly stále stejné a stejně dobré ve všem. Nebojte se přizpůsobit svůj každodenní život vlastním potřebám v rámci jednotlivých fází menstruačního cyklu. Naučte se myslet občas na sebe a odpočívat.



Produkty v tomto článku