Proč volit tampony a vložky z BIO bavlny?

Proč volit tampony a vložky z BIO bavlny?


bio bavlna organic bavlna

U produktů, jako jsou potraviny, kosmetika nebo móda, lidé čím dál více volí přírodní, bio (neboli organické) a udržitelné alternativy. U menstruačních produktů (kterým každý měsíc vystavujeme naše těla) se bohužel nad těmito faktory zatím moc nezamýšlíme. Hlavními důvody je množství dezinformací, zavádějících tvrzení a nedostatek transparentnosti v této oblasti.

„Na trhu je nedostatek transparentnosti. Legislativa v této oblasti je velmi nedostatečná a výrobci intimních hygienických potřeb nemusí uvádět přesné složení v produktech, jako jsou například vložky nebo tampony.“ 

Jsme rády, že na trhu existuje stále více možností a alternativ, jako jsou například menstruační kalíšky nebo kalhotky. Víme ale také, že tyto produkty nemusí vyhovovat každému a nemusí být vhodné pro každou situaci. Femvie jsme založily, abychom umožnily vybrat si menstruační produkty bez zbytečných chemikálií a plastů, a zároveň pomohly zbavit se stigmatu a studu v této oblasti. Naší ambicí je umožnit ženám a dívkám vzdělávat se na téma ženství, a mít tak možnost se informovaně rozhodnout, jaké jsou nejvhodnější produkty pro jejich konkrétní potřeby. 

Femvie nabízí 100% BIO bavlněné tampony a tady jsou dva hlavní důvody, proč byste je měly zvážit:

1. Bio tampony jsou šetrnější k vašemu tělu

Kontrolovaly jste někdy obal koupených tamponů a zamýšlely se nad tím, z čeho je produkt vyroben? Pravda je, že i kdybyste chtěly, moc byste toho na obalech nenašly. Jen zřídka najdete menstruační značky, které s vámi dopodrobna sdílí seznam přísad. Výrobci intimních hygienických potřeb totiž nemusí na obalech uvádět jejich přesné složení. Nedávno jsme se dokonce dočetly, že existují daleko přísnější pravidla pro označování křeččího jídla než pro menstruační produkty 🙃. Docela nás to šokovalo, a tak jsme se rozhodly zkoumat dál. Prošly jsme mnoho důvěryhodných zdrojů a zjišťovaly si složky u běžných tamponů. Seznam přísad nás opravdu překvapil - na trhu totiž existují tampony, které obsahují především syntetické a polosyntetické materiály, bavlnu pěstovanou za hojného využití pesticidů či bělenou chlorem (1). Příklad některých složek v běžných tamponech: viskóza, chlorové bělidlo, dioxin, rayon, dicofol (2). Dále také existují tampony, které obsahují umělá barviva a syntetické vůně, obzvlášť u značek, který chtějí neutralizovat zápach. Jednoduše řečeno: na trhu je nedostatek transparentnosti a pokud nám značky jasně nevyznačí přísady v produktech, nemůžeme si být jistí, co kupujeme.

Co to pro vás znamená: 

Pokud máte citlivou pokožku, mohou být běžné (neorganické) tampony příčinou zvýšeného podráždění a obyčejné suchosti v intimních partiích. V horším případě mohou také být spojeny s hormonálními poruchami, výtoky, záněty, endometriózou či poruchami štítné žlázy (3).

Maggie Nay (americká naturopatická lékařka, která se specializuje na hormonální nerovnováhu žen) popsala problematiku v rozhovoru s americkou wellness značkou Goop: „Vaginální stěny jsou neuvěřitelně propustné, jakékoliv chemikálie v tamponech se jednoduše mohou dostat do krevního oběhu, což není ideální u produktů, které používáme velkou část našeho života“ (4). Jelikož ženské sliznice dokáží absorbovat ještě větší množství chemických látek než pokožka našeho těla, častý kontakt s těmito toxiny a chemikáliemi může přispět k rozvoji metabolických změn a vést k souvisejícím zdravotním problémům (3). V průměru žena v životě použije 11.000 tamponů, takže čím více omezíme vystavení našich těl těmto chemikáliím, tím lépe (4).

2. Bio tampony jsou šetrnější i k životnímu prostředí

Na pěstování klasické bavlny ročně padne až 16 % celkové spotřeby pesticidů. V tomto odvětví se používají nejenom umělá hnojiva, ale nevylučuje se ani použití geneticky modifikovaných rostlin (5). Na rozdíl od klasické bavlny je bio bavlna pěstovaná přirozeným způsobem, který emituje až o 46 % méně skleníkových plynů. Zemědělci využívají pouze přírodní metody ke kontrole pesticidů a chorob – v bio bavlně tudíž nenajdete žádné chemikálie. Navíc nedochází k vyčerpání živin z půdy ani k její erozi. Syntetické pesticidy jsou v ekologickém zemědělství také zakázány (8). Důsledkem jsou udržované a čisté řeky a jezera. BIO bavlna se rozkládá v půdě, což znamená, že můžete produkty ze 100% bio bavlny dát do kompostéru.

Bio bavlna není sezónní hit či marketingový trik 

Výhoda bio (organické) bavlny spočívá v tom, že máte záruku, že je přísně pěstovaná bez pesticidů a neobsahuje umělé hmoty, chlor, chemická barviva ani parfemace. Nemusíte se tedy bát podráždění či jiných zdravotních rizik (6). Bio tampony dovolí pokožce dýchat a v přírodě se během pár let rozloží. 

Doporučujeme, aby si každý důkladně zkontroloval seznam přísad v intimních hygienických produktech, které používá. Každá značka má vlastní způsob výroby - my však vsázíme na značky, které mají certifikáty, jsou transparentní a netají se složením ve svých produktech.Tampony Femvie jsou vyrobeny z GOTS certifikované (mezinárodní standard, který má zakotvený etické a ekologické požadavky) 100% BIO bavlny. Jsou hypoalergenní a neobsahují žádné z výše uvedených nežádoucích chemikálií či přísad. Dále také slibujeme, že vždy budeme transparentní a upřímné o všech aspektech našeho produktu. 

Sdílejte a informujte svůj kruh přátel

Doufáme, že jsme vám daly pár bodů na uváženou – zdraví a přírodu máme přece jen jednu. Pokud jste fanouškem toho, co děláme ve Femvie, prosíme vás, abyste se staly „mikro učitelem“ ostatních. Jelikož v této oblasti není dostačující transparentnost, je těžké se vyznat v tom, co je pro nás dobré a co ne. Napište nám, pokud máte nějaké otázky. Sdílejte náš obsah a informujte vaše kamarádky o tématech ženství! Pomůžeme si tak navzájem.

Pro více zajímavostí na téma menstruace a ženství se k nám připojte na Instagramu a Facebooku. Budeme se těšit! 

#silavzenskosti 

Sledujte nás na Instagramu nebo Facebooku, kde sdílíme nejnovější články a informace.  

Navštivte náš e-shop:
Tampony a vložky zcela bez plastů a chemikálií
Nakombinujte si počet a velikost podle potřeb
Doručeno bezstarostně, každé 3 měsíce
 
Zdroje tvrzení:

(1), (2), (3) https://www.wellandgood.com/good-advice/ingredients-to-watch-out-for-in-tampons/slide/6/ , https://magazin.biooo.cz/zivotni-styl/zelena-domacnost/chemicke-beleni-tamponu-a-vlozek/, https://magazin.biooo.cz/zivotni-styl/zelena-domacnost/chemicke-beleni-tamponu-a-vlozek/https://www.nytimes.com/2017/05/24/well/live/period-activists-want-tampon-makers-to-disclose-ingredients.html
(4) https://goop.com/wellness/sexual-health/are-tampons-toxic/ , http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=940
(5) https://loveyourhome.cz/bio-ba
(6), (7)  https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.122-a70https://wayback.archive-it.org/7993/20170113192803/http://www.fda.gov/ScienceResearch/SpecialTopics/WomensHealthResearch/ucm134825.htm
(8) http://www.ecovoice.cz/materialy/
(9) https://www.wellandgood.com/good-looks/preservative-free-beauty-products-myths-facts/

Další zajímavé články a reference:

https://zerowasteeurope.eu/wp-content/uploads/2018/08/Reusable-toxic-free-menstrual-products_August-2018.pdf
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/facts-tampons-and-how-use-them-safely

Produkty v tomto článku

Bezstarostné předplatné Běžná cena 320 Kč +
Podrobnosti
BIO tampony Běžná cena 140 Kč +
Podrobnosti
BIO vložky Běžná cena 160 Kč +
Podrobnosti