Jak začít sledovat svůj menstruační cyklus?

Jak začít sledovat svůj menstruační cyklus?


Pravidelné záznamy menstruačního cyklu mohou poskytnout daleko více informací než jen očekávaný příchod menstruace. Délka cyklu, intenzita a průběh menstruace a další doprovodné symptomy mohou být důležitými indikátory tvého zdravotního stavu. Mít přehled ve svém cyklu je navíc užitečné jak pro ženy, které chtějí zvýšit šance na početí, tak i pro ty, které by se těhotenství aktuálně rády vyhnuly. V článku zjistíš, jak začít efektivně sledovat svůj menstruační cyklus a hlavně 3 hlavní důvody, proč se to může vyplatit. 

Proč sledovat cyklus 

  • Pomůže ti porozumět svému tělu a jeho symptomům
  • Pravidelnými záznamy menstruačního cyklu a zapisování si informací pochopíš, co je normální pro tebe a tvůj cyklus, budeš mít vždy přehled, v které části cyklu se zrovna nacházíš, a zkrátka o sobě budeš mít mnohem větší přehled. Informace z nasbíraných dat si však nemusíš nechávat pouze pro sebe, ale můžeš je poskytnout také svému lékaři, a díky tomu můžeš třeba včas odhalit případné potíže spojené s menstruačním cyklem a reprodukcí. 

  • Odhalíš kdy (a zda) ovuluješ
  • Díky pravidelnému zaznamenávání svého cyklu zjistíš, kdy a zda vůbec ovuluješ a jak jsi na tom s plodností – což můžeš využít pro podporu těhotenství nebo v případě, že by ses mu ráda naopak ještě vyhnula přirozenou cestou bez hormonů. 

    S obdobím ovulace se pak váže také ženské libido, které přirozeně stoupá a klesá v průběhu ženského cyklu. Je tedy normální a přirozené, že v určitých dnech měsíce pociťujeme větší touhu než v jiných. Sledováním cyklu můžeš lépe pochopit tyto své vzorce.


  • Můžeš porozumět svým náladám a dalším symptomům
  • Nevysvětlitelné pocity podrážděnosti, náhlý smutek či pocity osamělosti, které jako by se zjevily zničehonic. Hormonální změny v průběhu cyklu se mohou v nemalé míře odrazit na náladě, ale mohou mít vliv i na řadu dalších aspektů ženského těla; na spánkové vzorce, hlad a chuť k jídlu, hladinu energie nebo regeneraci po sportovní aktivitě. Jakmile budeš mít přehled o svém cyklu a o všech těchto změnách, můžeš i lépe porozumět symptomům, které tě v průběhu cyklu potkávají. Zkrátka pochopíš, proč se daný den cítíš tak, jak se cítíš. 

    Co pro začátek sledovat

    Sledování menstruačního cyklu nemusí být vůbec složité; postačí ti zápisník a tužka nebo můžeš zkusit některé volně dostupné mobilní aplikace. Pro začátek upřednostni takovou metodu, ke které budeš mít snadný přístup a dokážeš se k ní pravidelně vracet.

    Následně se můžeš pravidelně každý cyklus zaměřit na:

      • délku cyklu, což je doba mezi prvním dnem menstruačního krvácení a posledním dnem před začátkem další menstruace
      • kolik dní během menstruace krvácíš 
      • intenzitu a barvu krevního toku
      • doprovodné příznaky v průběhu cyklu, jako jsou bolesti, hladina energie, nálada, spánkové vzorce či příznaky premenstruačního syndromu

    Pokud se budeš chtít do sledování cyklus pustit naplno, v našem webináři Symptotermální metoda v praxi tě naučíme, jak efektivně sledovat a zaznamenávat změnu bazální tělesné teploty, cervikálního hlenu a jak to vše využít pro stanovení nejplodnějšího období cyklu nebo jako formu přirozené antikoncepce.